Mar 182017
 

Dari hasil pengujian penerbangan dan operasinya bersama kapal perang Rusia, ternyata helikopter Ka-52 Katran masih menemui beberapa kendala.

Meski tidak sempurna dalam tes awal penerbangannya bersama armada Rusia, Wakil Menteri Pertahanan Yuri Borisov menyatakan akan segera memutuskan kapal perang yang akan membawanya.

“Kami telah membahas helikopter Ka-52K. Kami telah menyelesaikan semua uji coba awal dan sekarang kami harus segera memutuskan kapal-kapal perang yang akan membawanya,” kata Borisov.

Awalnya helikopter Ka-52 Katran dirancang untuk beroperasi dari kapal operator helikopter Mistral class, namun karena gagal mendapatkannya, Rusia akan menempatkan helikopter Ka-52K ke kapal-kapal perang yang mampu mengangkutnya.

Desain awal helikopter Ka-52 sebenarnya merupakan heli serang Angkatan Darat yang dilengkapi persenjataan peluncur rudal anti tank Ataka dan Vikhr-1 serta roket S-8. Berkemampuan menghancurkan target darat dan udara seperti kendaraan lapis baja, tank dan helikopter musuh.

Untuk menyesuaikannya dengan peran Angkatan Laut, helikopter Ka-52K Katran mendapatkan banyak fitur tambahan seperti pelapisan antikarat, bilah rotor utama dan panel sayap yang bisa dilipat serta penguatan pada landing gear.

Katran juga dilengkapi dengan sistem senjata yang dibutuhkan untuk pertempuran Angkatan Laut, seperti peluncur rudal anti kapal Kh-38 dan rudal jelajah Kh-35 yang sebelumnya hanya dapat ditembakkan dari pesawat tempur MiG-29K/KUB Fulcrum-D atau Sukhoi Su-30 Flanker-C.

Author : Muhidin

  20 Responses to “Helikopter Ka-52 Katran Masih Belum Sempurna Beroperasi di Laut”

  1. Test 1

  2. ka-52 katran bukananya versi ekspor ke mesir untuk menemani lhd mistral ya?
    mohon penjelasan

  3. Didunia memang ga ada yg sempurna xixixix….
    Btw itu helipad nya keren bgt ya dan kapalnya sptnya kokoh bgt diisi dgn berbagai senjata ….

    • Kapalnya jenis perusak (destroy) dari Udaloy Class. Panjang kapal 163 meter. Sangat akomodatif buat install berbagai jenis senjata dari ringan sampe kelas berat.

      Salam

    • gak ada hangarnya belum di bilang keren
      cuma bisa mampir doang
      kayak gelar tikar di emperan jalan

      • He…he…he..bung Anu bisa saja. Kalo TNI AL punya jenis kapal ini satu aja – Aussi bakal gelar tiker di emperan jalan minta-2 sumbangan buat beli kapal yang daya rusaknya lebih hebat dari kapal ini. Mungkin aja ngincernya jenis cruiser dengan AEGIS system dari AS?

        Salam

  4. Nah ini heli kesukaannya bung nganu….
    Tpi sayang pelapis keramiknya diganti dgn pelapis anti karat. Sehingga menurunkan perlindungan bagi Kamov.

    • ka-50 yg versi single seat mungkin perlindungannya paling tinggi untuk heli kamov
      namun kinerja 1 pilot kurang maksimal dan terlalu membebani
      saya lebih ngefan mi-28 klau produk attack heli rusky tapi yg bukan varian ekspor

  5. .
    Makin Mantap Ajeee Coeng ”

    Russia mantap

  6. The Kamov Ka-52 “Alligator” (Hokum-B) is an upgraded form of the original Ka-50 “Hokum” attack helicopter line. While the Ka-50 utilized a single-seat cockpit, the most notable difference in the new mark is the twin-seat, side-by-side cockpit. Development of this attack helicopter began in 1994 leading to a first flight recorded on June 25th, 1997. While the Ka-52 includes a radar suite, additional crewmember, and all-new designation it more or less retains the same form and function as well as armament capabilities of the original. Additionally, the platform supports all-weather, day/night attack environments due to its various upgrades that include FLIR, TV sighting, helmet-mounted sighting, laser rangefinder, and mast-mounted radar antenna.The Ka-52 is billed as an armed reconnaissance and combat platform able to take on the roles of assault, Close-Air Support (CAS), convoy protection, and armed patrolling. The helicopter maintains its weaponry under its short wingstub assemblies which allow for four underwing hardpoints. Onboard countermeasures, including signature reduction features, chaff/flare dispensers, and crew/critical systems armoring enhances battlefield survivability. Each pilot is also afforded K-37-800M shock-absorbing ejection seats. The twin-seat arrangement sports control redundancy meaning either pilot can manage the flight control aspects of the helicopter. The avionics suite is all-modern (complete with a high level of automation for reduced crew workloads) and the weapons suite flexible to support a broad range of weaponry. Attention has also been given to reduced maintenance and repair times by providing for better accessibility of key systems and components. The Alligator features the Kamov helicopter trademark coaxial main rotors arrangement (2 x three-bladed systems) which eliminate the need for a countering tail rotor unit (this also increased battlefield survivability to an extent). These main rotors are driven by 2 x Klimov VK-2500 series turboshaft engines which support “hot-and-high” operations as well as cold weather service. Performance includes a maximum speed of 300 kmh with a cruising speed nearing 260 kmh. Ferry range is 1,100 kilometers with a combat radius of about 460 kilometers. Its operational service ceiling reaches 5,500 meters.The Ka-52 carries a 30mm 2A42-1 cannon along the starboard side of its fuselage. There is limited traversal given which requires the pilots to position the entire aircraft in the direction of fire but overall accuracy is said to be better than that of a turreted chin gun seen in other modern attack helicopters. Beyond this standard installation, the wingstubs of the helicopter support Anti-Tank Guided Missiles (ATGMs), rockets, rocket pods, gun pods, and cannon pods as required.To date, the Ka-52 has only been adopted by the Russian Air Force with possible plans to feature it in the Russian Navy as well dependent upon successful procurement of a new amphibious warship / helicopter carrier. The Air Force is planning on a Ka-52 stock of 140 helicopters with the Navy adding a possible 40 more units.

    Kamov Ka-52 Alligator (Hokum-B) Technical Specifications

    Service Year: 2010
    Type: Armed Reconnaissance / Attack Helicopter
    National Origin: Russia
    Manufacturer(s): Kamov / Russian Helicopters – Russia
    Production Total: 84

    Structural (Crew Space, Dimensions and Weights)

    Operating Crew: 2
    Length: 52.49 feet (16 meters)
    Width: 47.57 feet (14.50 meters)
    Height: 16.17 feet (4.93 meters)
    Weight (Empty): 16,976 lb (7,700 kg)
    Weight (MTOW): 23,810 lb (10,800 kg)

    Installed Power and Standard Day Performance

    Engine(s): 2 x Klimov VK-2500 OR VK-2500P turboshaft engines developing 2,500 shaft horsepower each while driving 2 x three-bladed main rotors.
    Maximum Speed: 186 mph (300 kph; 162 knots)
    Maximum Range: 684 miles (1,100 km)
    Service Ceiling: 18,045 feet (5,500 meters; 3.42 miles)

    Armament / Mission Payload

    STANDARD:1 x 30mm 2A42-1 fuselage gun (starboard side)
    OPTIONAL:8 x Air-to-Surface missiles OR 4 x Rocket Pods / Cannon Pods across four underwing hardpoints.

  7. Keren jg bentuknya, tinggal sedikit penyempurnaan lg tambah gahar ni capung tempur!

  8. apakah ini akan di akusisi TNI????

  9. pasang buoyancy saja jadi tdk perlu heliped/kapal berbasis heli,
    lebih safety endurance nya lbh jauh tdk terbatas dgn landasan…

    ingat… kalo ide ini dipake harus bayar royalty sama saya yah!… hahaha…

  10. Andai hely Ka-52katran jadi pendamping hely aphace kita .

  11. Klo misal diakuisisi Indonesia kira2 yg bisa nggendong ni capung tipe apa ya? Mohon pencerahan

 Leave a Reply