Mar 172017
 

Pesawat F-15 Eagle (Master Sgt. Thomas Meneguin / USAF)

Angkatan Udara AS yang berbasis di Tyndall Air Force Base, baru saja menggelar latihan perang “Weapons Systems Evaluation Program (WSEP)”. Latihan WSEP ini meliputi : mengisi dan menembakkan rudal hidup, weapons delivery systems, the weapons, weapons loaders, aircrew, technical data, dan maintenance. Tujuan latihan ini untuk memeriksa kemampuan sistem senjata dan mengevaluasi kemampuan dan kesiapan pesawat.

Latihan ini melibatkan 9 pesawat F-15 Eagles dari Massachusetts Air National Guard (ANG), 104th Fighter Wing, bersama F16, F-22, F-35 dan F-18 Kanada. Latihan itu melakukan 212 dari 221 sortie. Menyisakan 9 sortie karena faktor cuaca.

Salah satu dari latihan itu adalah pelatihan perang terfokus pada perang udara-ke-udara, seperti yang dijelaskan oleh Kolonel Bladen. “Dengan beberapa pesawat tempur lainnya di Gulf Coast, kami membuat sejumlah skenario pertempuran. Hari terakhir dari latihan kami adalah menerbangkan 4 pesawat F-15s dan 4 pesawat F-22 (tim biru) melawan 14 “pesawat tempur musuh (tim merah)”. Untuk pelatihan ini, kami memperbolehkan tim merah untuk kembali mengudara setelah dibunuh oleh tim biru. Hasil akhir dari misi itu: Tim Biru menghancurkan 41 pesawat musuh dan kehilangan hanya satu pesawat. Cukup fenomenal, kesempurnaan adalah tujuan kami sehingga akan difokuskan pada bagaimana agar bisa memiliki rasio 41-0.”, ujar Kolonel William Bladen, 104th FW, Operations Group Commander.

Yang perlu diperhatikan hasil dari latihan pertempuran ini (mock combat) cukup mengesankan, tapi tidak mengejutkan. Seperti yang telah kami jelaskan, pada realitanya F-15, yang menampilkan rasio kill tak tertandingi dalam peperangan udara-ke-udara dengan skor 104 : 0, adalah benar F-15 “master superioritas udara” dan ketika F-15 terintegrasi dengan kemampuan pesawat siluman generasi ke-5, F-22, musuh hampir tidak memiliki kesempatan untuk memenangkan pertempuran udara-ke-udara.

Theaviationgeekclub.com

https://web.facebook.com/JakartaGreater

Artikel Terkait :

  43 Responses to “Mock Combat : F-15 dan F-22, Sapu Bersih Pesawat Tempur Musuh”

  1. Weleh weleh sdh promo si asu

  2. Makn kuat aja mbualnya nih negara. Saking gak ada lg lawan tanding dimuka bumi ini, makanya sampe cari Alien sbg lawan tanding yg sepadan.
    Mungkn alienpun masih blom sepadan bg mereka, tinggal pasukan malaikat pencabut nyawa yg ditantangnya nanti.

  3. Bosen lihar amrik dengan berita membualpesawat jumawanya f35. F22. F16. F16..

    Kapan ya bisa di adu dengan pesawat indonesia terutama psawat T50 kira kira sakti mana yaa???

  4. ok,, saya akui F15 master atau gurunya superioritas udara..
    tapi,, saat ini tanpa F22,, F15 lawan sepadan Typhoon, Rafale, dan SU35, dengan kelebihan dan kekurangan masing2.

    konsep teamwork dan integrasi fungsi nantinya yg menentukan hasil dalam pertempuran udara..

  5. Su35 dan PakFa jadi satu tim 🙂

  6. Jangan menganggap rendah F15 Silent Eagle.

    Baik F15 SE maupun EF Typhoon ataupun F22 , ketiga pespur ini punya service ceiling yang melebihi Su-35. Siapa yang posisinya berada lebih tinggi di atas lawannya akan mengungguli lawannya.

    Apalagi F15 SE atau F22 punya radar AESA dengan jangkauan 410 km, 10 km lebih jauh dari radar PESA pada Su-35.

    Bisa kemungkinan besar jadi F15 SE akan diakuisisi RI menggantikan Su-35 yang pelit TOT.

    Jika 48 unit F15SE ditandem dengan 48 unit EF typhoon akan benar-benar ditakuti lawan serta membuka jalan bagi RI untuk mendapat sebagian dari 4 teknologi yang dicari untuk IFX.

    Edisi ngayal.com

    Xixixixi

    • DEFCON3, JANGAN NGETROLL DI SINI, BALIK SONO KE HABITATMU.

      Defcon3 alias Y4M4 alias Termos Bocor

    • Saya gk salah kalau RI beli lebih dari 20 Unit pasti saya kasih TOT..Masa beli 8 Unit minta harga murah dan TOT.. mending beli Produk saya dari pada F-15 SE..F-15 RAWAN EMBARGO.HARGA MAHAL.MANUVER GK LINCAH..cuma menang di Radar dan Kecepatan.

  7. Indonesia darurat Robot Transformer yg bisa berubah bentuk jadi Su-35, F-15 dan banyak lagi lainnya :v

  8. pernah saya komentar,, jika boleh untuk generasi 4.5,,,
    F15 pilihannya,, tapi sekali lagi jika di sesuaikan dengan kondisi Indonesia saat ini…
    SU35 BM yg terbaik bagi Indonesia…

  9. The U.S. Air Force’s fleet of more than 200 veteran F-15C/D Eagle air superiority fighters could gain a new, vitally important role in its old age.Twenty-six years after McDonnell Douglas — now part of Boeing — delivered the last single-seat F-15C to the Air Force, the flying branch is adding new sensors, communications gear and potentially weapons options that could extend the type’s operational relevance into the 2030s and beyond … as a heavily-armed “flying arsenal” supporting the stealthy F-22.As recently as 2009, the Air Force had planned to fully replace its then-400 or so air-superiority F-15s with 381 F-22s, but Robert Gates — the defense secretary at the time — opposed spending tens of billions of dollars on high-tech stealth fighters while the military was fighting bloody ground wars in Iraq and Afghanistan.The Defense Department ended F-22 production at 187 plus prototypes, leaving a shortfall in air-superiority fighters that, realistically, only the F-15 could fill. The Air Force began mulling upgrades to keep the twin-engine Eagles war-ready for decades to come.Structurally, the F-15s are fine. Boeing projects that the F-15C/Ds, which average more than 30 years old, can safely fly another two decades, at least. “Right now, there is nothing life-limiting on the F-15,” Col. Gerald Swift, the Air Force’s top F-15 maintainer, said in 2011. “It is a very well-designed platform.”But many of the F-15’s systems are dated, in particular its communications, electronic warfare gear and sensors. Newer Chinese and Russian fighters match or exceed the Eagle’s radar-detection range and tracking ability and new surface-to-air and aerial missiles threaten to outsmart the F-15’s countermeasures.To remedy these weaknesses, the Air Force is paying Boeing and Raytheon to install new APG-63(v)3 electronically-scanned array radars on most of the surviving Eagles, at a rate of around a dozen per year and a cost of more than $5 million per installation. The flying branchawarded the contract for the next 17 new radars in late October.And on Oct. 1, the Air Force selected
    BAE Systems to upgrade F-15s with the new Eagle Passive Active Warning Survivability System, a suite of all-digital radar- and missile-detectors that cues the F-15’s radar jammers, radar-spoofing chaff and flares for distracting infrared-guided missiles.The new radar and electronic warfare gear could help the F-15 survive in a direct fight with the latest rival fighters. But a separate set of enhancements could prepare the Eagle for an arguably more-important role as an airborne missile truck supporting the F-22. Boeing is developing a pod for the Air Force that helps F-15 and F-22 pilots communicate without breaking radio silence.The Talon HATE pod, which is still in the prototype stage, essentially “translates” the F-22’s unique radio datalink so that it can pipe information into an F-15’s cockpit — and so an F-15 can send information back. As a bonus, the Talon HATE pod includes a passive infrared sensor, allowing an F-15 to detect targets without turning on its radar and giving itself up. Using the pod, a mixed flight of F-15s and F-22s could work together, both types scanning and communicating discreetly so as to preserve the stealth qualities of the F-22, in particular.This is important to the Air Force because the F-22, while fast and capable of avoiding detection, is not particularly heavily-armed. In stealth mode, with its weapons packed in internal bays, an F-22 carries just eight air-to-air missiles, four fewer than Russian and Chinese Sukhoi jets can carry in their heaviest configuration.And considering that there are only around 140 combat-coded F-22s in the American inventory, any U.S. air-dominance force centered on F-22s risks flying into battle with far fewer missiles than its opponents might possess. To tilt that balance of power back toward the Americans, Boeing is proposing a new configuration for upgraded F-15Cs that it calls the “2040C,” a reference to the enhanced Eagle’s possible out-of-service date.The 2040C, which Boeing unveiled in September, adds conformal fuel tanks as standard and equips the F-15 with new pylons that double the Eagle’s missile loadout from eight to a staggering 16. The idea is that F-22s would lead mixed flights, with the faster stealth fighters with their better passive sensors finding targets for the more heavily-laden F-15s. The F-22s would be smart “spotters.” The F-15s would be dumb “shooters.”The effect, in theory, would be roughly the same as adding many more missiles to an F-22 without sacrificing the F-22’s stealth.The Air Force has not committed to the 2040C upgrade, but Boeing is bullish that the flying branch will want to add the enhancements when the Eagles start cycling through the depot for deep maintenance and EPAWSS installation in the 2020s. “Doubling the number of missiles on the jet is not something that’s a current program of record,” Boeing vice president of F-15 programs Mike Gibbons said, “but it is something we know is of interest to the Air Force

    Twenty-six years after McDonnel Douglas?—?now part of Boeing?—?delivered the last single-seat F-15C to the Air Force, the flying branch is adding new sensors, communications gear and potentially weapons options that could extend the type’s operational relevance into the 2030s and beyond … as a heavily-armed “flying arsenal” supporting the stealthy F-22.As recently as 2009, the Air Force had planned to fully replace its then-400 or so air-superiority F-15s with 381 F-22s, but Robert Gates?—?the defense secretary at the time?—?opposed spending tens of billions of dollars on high-tech stealth fighters while the military was fighting bloody ground wars in Iraq and Afghanistan.The Defense Department ended F-22 production at 187 plus prototypes, leaving a shortfall in air-superiority fighters that, realistically, only the F-15 could fill. The Air Force began mulling upgrades to keep the twin-engine Eagles war-ready for decades to come.Structurally, the F-15s are fine. Boeing projects that the F-15C/Ds, which average more than 30 years old, can safely fly another two decades, at least. “Right now, there is nothing life-limiting on the F-15,” Col. Gerald Swift, the Air Force’s top F-15 maintainer, said in 2011. “It is a very well-designed platform.”But many of the F-15’s systems are dated, in particular its communications, electronic warfare gear and sensors. Newer Chinese and Russian fighters match or exceed the Eagle’s radar-detection range and tracking ability and new surface-to-air and aerial missiles threaten to outsmart the F-15’s countermeasures.To remedy these weaknesses, the Air Force is paying Boeing and Raytheon to install new APG-63(v)3 electronically-scanned array radars on most of the surviving Eagles, at a rate of around a dozen per year and a cost of more than $5 million per installation. The flying branch awarded the contract for the next 17 new radars in late October.And on Oct. 1, the Air Force selected BAE Systems to upgrade F-15s with the new Eagle Passive Active Warning Survivability System, a suite of all-digital radar- and missile-detectors that cues the F-15’s radar jammers, radar-spoofing chaff and flares for distracting infrared-guided missiles.U.S. Air Force photosThe new radar and electronic warfare gear could help the F-15 survive in a direct fight with the latest rival fighters. But a separate set of enhancements could prepare the Eagle for an arguably more-important role as an airborne missile truck supporting the F-22. Boeing is developing a pod for the Air Force that helps F-15 and F-22 pilots communicate without breaking radio silence.The Talon HATE pod, which is still in the prototype stage, essentially “translates” the F-22’s unique radio datalink so that it can pipe information into an F-15’s cockpit?—?and so an F-15 can send information back. As a bonus, the Talon HATE pod includes a passive infrared sensor, allowing an F-15 to detect targets without turning on its radar and giving itself up. Using the pod, a mixed flight of F-15s and F-22s could work together, both types scanning and communicating discreetly so as to preserve the stealth qualities of the F-22, in particular.This is important to the Air Force because the F-22, while fast and capable of avoiding detection, is not particularly heavily-armed. In stealth mode, with its weapons packed in internal bays, an F-22 carries just eight air-to-air missiles, four fewer than Russian and Chinese Sukhoi jets can carry in their heaviest configuration.And considering that there are only around 140 combat-coded F-22s in the American inventory, any U.S. air-dominance force centered on F-22s risks flying into battle with far fewer missiles than its opponents might possess. To tilt that balance of power back toward the Americans, Boeing is proposing a new configuration for upgraded F-15Cs that it calls the “2040C,” a reference to the enhanced Eagle’s possible out-of-service date.The 2040C, which Boeing unveiled in September, adds conformal fuel tanks as standard and equips the F-15 with new pylons that double the Eagle’s missile loadout from eight to a staggering 16. The idea is that F-22s would lead mixed flights, with the faster stealth fighters with their better passive sensors finding targets for the more heavily-laden F-15s. The F-22s would be smart “spotters.” The F-15s would be dumb “shooters.”The effect, in theory, would be roughly the same as adding many more missiles to an F-22 without sacrificing the F-22’s stealth.The Air Force has not committed to the 2040C upgrade, but Boeing is bullish that the flying branch will want to add the enhancements when the Eagles start cycling through the depot for deep maintenance and EPAWSS installation in the 2020s. “Doubling the number of missiles on the jet is not something that’s a current program of record,” Boeing vice president of F-15 programs Mike Gibbons said, “but it is something we know is of interest to the Air Force.”

  10. Binggung ..lawanya yg mana? capek deeh

  11. ngalahin indro kok bangga ny begitu amat si uncl SAM ni..

  12. Saya punya cuplikan informasi dari SU-27.
    The Su-27, NATO codename Flanker, is one of the pillars of modern-day Russian combat aviation. Built to counter the American F-15 Eagle, the Flanker is a twin-engine, supersonic, highly manoeuvrable air superiority fighter. The Flanker is equally capable of engaging targets well beyond visual range as it is in a dogfight given its amazing slow speed and high angle attack manoeuvrability. Using its radar and stealthy infrared search and track system, the Flanker can employ a wide array of radar and infrared guided missiles. The Flanker also includes a helmet-mounted sight that allows you to simply look at a target to lock it up! In addition to its powerful air-to-air capabilities, the Flanker can also be armed with bombs and unguided rockets to fulfil a secondary ground attack role.
    Su-27 for DCS World focuses on ease of use without complicated cockpit interaction, significantly reducing the learning curve. As such, Su-27 for DCS World features keyboard and joystick cockpit commands with a focus on the most mission critical of cockpit systems.

    Jadi SU-27 kita sudah mumpini jika duel dgn F15…ora usah kawatir….

    • Pake Bahasa indonesia atau kromo ae cak..ngelu mbacanya..

      • Su-27, NATO codename Flanker, merupakan salah satu pilar modern penerbangan tempur Rusia. Dibangun untuk melawan Amerika F-15 Eagle, Flanker adalah mesin twin, supersonik, sangat bermanuver pesawat tempur superioritas udara. Flanker adalah sama-sama mampu melakukan target baik di luar jangkauan visual seperti dalam pertempuran udara diberikan kecepatan lambat yang menakjubkan dan sudut tinggi serangan manuver. Menggunakan radar dan pencarian dan melacak inframerah tersembunyi sistem, Flanker dapat menggunakan berbagai macam radar dan peluru kendali infra merah. The Flanker juga mencakup pemandangan helm-mount yang memungkinkan Anda untuk hanya melihat target untuk mengunci itu! Selain kemampuan yang kuat udara-ke-udara, Flanker juga dapat dipersenjatai dengan bom dan roket terarah untuk memenuhi peran serangan darat sekunder.
        Su-27 untuk DCS Dunia berfokus pada kemudahan penggunaan tanpa interaksi kokpit rumit, secara signifikan mengurangi kurva belajar. Dengan demikian, Su-27 untuk DCS Dunia fitur keyboard dan perintah joystick kokpit dengan fokus pada misi yang paling penting dari sistem kokpit.

        nahh ini versi bahasa kita…SU27 lawan yg seimbang dengan F15

  13. Sama dengan berita kemaren melawan QF16, coba dilawan dgn Pespur dr Eropa atau sekalian dr blok timur masih bs ngebacot botol kecap gak tuk amerikiyah!

  14. Ia terserah saja.. amerika ya memang seperti itu!!!

  15. India air force yang menang telak itu g di beritakan sprt produk produk asuMERIKA.
    ataw jangan jangan ini media corongnya asuMERIKA..

  16. Kita juga harus adil dalam membandingkan produk, bagaimana pun juga, pesawat AS pernah punya kesuksesan besar melawan jet tempir soviet dalam perang israel arab, serta perang teluk 1 dan 2, produk F15 memang sudah teruji dan melihat pertempuran yg sesungguhnya. Sekalipun jet tempur su35 adalah pesawat canggih tetaplah ia masih baru dan belum teruji di medan tempur, sehingga sebuah kesalahan bagi negara2 pemilik farian SU untuk meremehkan jet2 US.

  17. lawan nya pesawat uzur dan standar F16.. pasti keok lah F16 lawan adik adik nya yg super …coba minta hasil cope west 2016 dengan india kemaren di publikasikan.bocoran nya sukhoi india menang dalam latihan itu,namun demi nama baik maka hasil tersebut tidak di umumkan..

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)