Home » Militer Indonesia » 110 Kapal Ikan Masuk Perairan, Menlu Malaysia Panggil Dubes Cina

110 Kapal Ikan Masuk Perairan, Menlu Malaysia Panggil Dubes Cina

Kuala Lumpur – Kementerian Luar Negeri Malaysia membenarkan berita-berita terkait kehadiran kapal nelayan Cina di kawasan Laut Cina Selatan. Menteri Luar Negeri Datuk Seri Anifah Aman menyatakan, kapal-kapal nelayan Cina telah memasuki perairan Malaysia diiringi kapal pengawal pantai coast guard.

“Kementerian Luar Negeri telah memanggil Duta Besar Cina untuk Malaysia Dr Huang Hui-kang, untuk mendapatkan penjelasan serta menyampaikan keprihatinan Malaysia mengenai masalah tersebut,” ujar Datuk Seri Anifah Aman, yang dikutip berbagai media setempat, Jumat (1/4/2016).

Pekan lalu dilaporkan, sekitar 110 kapal dari Cina memasuki perairan Malaysia dekat Beting Patinggi Ali di Laut Cina Selatan, sekitar 84 mil laut dari pantai Miri, Serawak.

Menlu Anifah mengatakan, Malaysia yakin kedua pihak mampu mencari penyelesaian terbaik secara damai untuk setiap isu yang melibatkan Cina.

“Pihak kementerian percaya Cina memiliki sentimen persahabatan erat dengan Malaysia yang telah memasuki tahap kerja sama strategis berdasarkan rasa hormat terhadap kedaulatan, tindakan bukan agresif dan perdamaian,” ujarnya.

Sumber : Republika.co.id